Sportclub Nat.Lab.

Hoofdstuk1-Jansen Gration 32

ir. Jansen Gration

Op 1 februari 1939 tekende Gilles Holst de oprichtingsakte van de Sportclub.
Opzet was om de laborant en de academicus aan het sporten te krijgen. Volgens de eerste voorzitter, ir. Jansen Gration, zaten die mensen maar te studeren, dingen uit te vinden en te verdrogen.
Er werkten toen 446 mensen op het Lab. waarvan 112 academici.
Na de tweede wereldoorlog begon de echte groei van de Sportclub. Behalve voetbal in de zomeravondcompetitie, werden er op zaterdagmiddag oriëntatie tochten te voet en op de fiets gehouden, en als er ijs lag werden er schaatstochten georganiseerd.
Tevens werd er gehandbald, gebiljart, gevist, getafeltennist, gerikt en gekiend.
In de jaren 50 werd er ook jaarlijks een Nat.Lab.-bal georganiseerd, waar wedstrijddansen een onderdeel van was.
Het aantal leden van de Sportclub groeide in de loop van de jaren van de al genoemde 112 naar 500 leden in 1970 en naar 1300 leden in 1988.
In de loop van de tijd zijn er vele sportsecties opgericht, voor kortere of langere tijd, t.w.:
Tafel- zaal- en veldvoetbal, Handbal, Wandelen, Wielrennen en fietsen, Vissen, Tafeltennis, Volleybal, Hockey, Bridge, Kienen, Pétanque, Windsurfen, Trimmen en Marathon, Fitness en ijs en weder dienende: schaatsen.

Uiteraard heeft de Sportclub vele bestuursleden gehad, vele ledenvergaderingen zijn er geweest, een aantal keren een maandblad uitgegeven, waarvan een kleine weerslag op de volgende pagina (bestuurlijke zaken) staat.

Een aantal opmerkelijke gebeurtenissen in het bestaan van de Sportclub:

Tevens heeft de Sportclub zich ingezet voor vele evenementen c.q. feesten, zoals:
1979 Het 40-jarig bestaan van de Sportclub
Het programma bestond uit een kinderfeest, een Olympische Dag met slotfeest en een tentoonstelling Sumus Operantes. (foto’s)
1983 Spektakel
Alle groepen van het Nat.Lab. moesten een team samenstellen dat herkenbaar was aan een schild en kleding. De teams streden om de eerste plaats in een competitie die uit een groot aantal verschillende opdrachten bestond. Een aantal vonden plaats op de vijver. Na afloop een barbecue voor 2000 personen. (foto’s)
1986 Amusement’86 (open dag WAX-WAY)
Dit keer een grote hobby- en rommelmarkt, waar de Nat.Lab.-ers hun collega’s iets konden laten zien van hun vrijetijdsbesteding. (foto’s)
1989 JubiLab (75 jaar Nat.Lab. 50 jaar Sportclub)
De directie had de Sportclub gevraagd om een feest te organiseren. Het feestterrein rond de vijver stond vol met tenten, stands, terassen, en podia waar men werd beziggehouden met spellen, cabaret, muziekoptredens en andere attracties. (video) (foto’s). Hier het Welkomstwoord van de voorzitter van de sportclub.
1994 Allemachtig Nat.Lab.’80 tevens 55 jaar Sportclub
In overleg met de Sportclub besloot de directie een ‘open dag’ voor alle medewerkers te houden. ‘s Morgens een bezoek aan eigen groep met allerlei demonstraties, ‘s middags het feest van de Sportclub met de beproefde formule van eerdere feesten. (foto’s)
1997 TrapLab
De centrale activiteit bestond uit een puzzeltocht op de fiets voor 20, 40 of 60 km. Na afloop op het Nat.Lab. terrein lekkere hapjes, onder begeleidende muziek van o.a. de Boerenkapel. (foto’s)
1999 Camp’Я’us Sportclub 60 jaar
Het hoofdthema van Camp’Я’us was sport en de verschillende secties van de Sportclub presenteerden hun sport op een aan het feest aangepaste wijze. (foto’s)
2004 MusiCampus Sportclub 65 jaar
MusiCampus was het eerste sportclubfeest, dat campus- ‘wide’ werd georganiseerd en onderstreepte de gewijzigde doelgroep van de Sportclub. ook de enorme response op de uitnodiging die aan alle gepensioneerde Nat.Lab.-ers gestuurd was, maakte dit feest tot een bijzondere gebeurtenis. (foto’s)

BoekjeSportclubHans Verbunt en Marianne Vincken hebben een boekwerkje in 2005 over de Sportclub gemaakt. Bovenstaande informatie is grotendeels uit dit boekje overgenomen.
Dit boekje is getiteld: Van Kastanjelaan naar Campus. De ondertitel is: Sporten en feesten met de Sportclub Nat.Lab. 1939 – 2004.

 

 

 

2 gedachten over “Sportclub Nat.Lab.

 1. Klaas Robers

  Wat ik mis in het overzicht van de Sportclub is het windsurfen. In de jaren rond 1982 kwam er een enorme belangstelling voor deze sport op. De Sportclub had in de boerderij een ruimte waar een paar windsurfplanken lagen met alles dat daarbij hoort, inclusief wetsuits. Op zaterdag (meen ik) kon men daarvan gebruik maken en heen en weer varen op de vijver. Op zondag mocht dat niet, want dan was de vijver voor de vissers. Er werd zelfs les gegeven in deze vaardigheid en ik heb dáár leren windsurfen. Wanner de wind uit noordelijke richtingen kwam, was dit best lastig omdat de gebouwen WB, WY en WAY danig in de weg stonden en de wind op de vijver vanuit wisselde richtingen kwam.

  Reageren
 2. Sjef Kolenberg

  Ik mis in het overzicht van de sportclub de afdeling voetbal.
  Van 1979 t/m 1987 was ik competitieleider van het Intern Voetbal.
  Mocht iemand die dat later heeft overgenomen hierover een stuk willen plaatsen, ik heb nog een complete map met gegevens van mijn periode.
  Per 1-9-1988 ben ik van het Nat.Lab. overgegaan naar Sociale Zaken en per 1-5-2003 met pensioen.
  Groeten, Sjef Kolenberg

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *