Nat.Lab. Geldrop

Geldrop

Het Nat.Lab. in Strijp kreeg eind 50-‘er jaren te maken met ruimtegebrek voor onderzoeken die betrekking hadden op grote fysische systemen, zoals o.a. hoogspanningselektronenmicroscoop en cyclotron.
Er werd een geschikte ruimte gevonden in een leegstaande  voormalige wollendekenfabriek uit 1913, schuin tegenover het station Geldrop.
De researchgroep van Van Dorsten verhuisde daar in 1959 toen heen.

De bouw van het cyclotron stond onder leiding van Verster en Hagedoorn, het onderzoek van de neutronengenerator onder leiding van Reifenschweiler, de elektronenmicroscoop onder leiding van Premsela. Het mini-cyclotron werd door Hagedoorn en Kramer ontworpen en later overgenomen door Van Nieuwland en Hazewindus.

In 1970 werd gestart met het ANS-project, onder leiding van groepsleider Valster.
Het verdere verloop van het Projectencentrum Geldrop is in de volgende verhalen beschreven. Een aantal projecten, zoals ANS, CARiN, DIVAC en Megadoc,  worden apart beschreven.

 

Een gedachte over “Nat.Lab. Geldrop

 1. Martin Thoone

  Hoi Henk,
  Ik mis het CARiN project in Geldrop. Het was een van de meest succesvolle projekten. Wij hadden met BMW de wereldprimeur. Het heeft Philips geen windeieren gelegd door de verkoop van CAR Systems aan Mannesmann VDO en de verkoop van de aandelen in NavTech voor digitale kaarten.
  Voor meer informatie kun je contact met mij opnemen.
  Met vriendelijke groeten,
  Martin Thoone

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *